"Училище за надежда": Филм с кауза представя училище "Димитър Екимов" в село Русаля

В Деня на народните будители – 1 ноември – в кината в страната започват прожекции на филм за съвременни будители. "Училище за надежда" представя дейността на училище "Димитър Екимов", единственото в България, което спасява деца от крайно бедни семейства като им осигурява напълно безплатно качествено образование, възпитание и грижа.

През 2014 г. бившите актьори Анимари и Златко създават уникално училище пансион в село Русаля, община Велико Търново. Анимари и Златко осигуряват всичко нужно за децата чрез дарения. "Създадохме училището и пансиона преди повече от десет години. Ценим и най-скромното дарение, защото ни помага да нахраним и облечем нашите ученици, да покрием сметките си, да възнаградим труда на нашите учители и ментори, да подкрепим талантливите ни гимназисти. Събираме средства и за разширяването на пансиона и училището – в момента връщаме деца, защото нямаме място. А искаме и можем да помогнем на още много талантливи деца!", споделят основателите на училището.

Създатели на филма "Училище за надежда" са сценаристът и режисьор Яна Алексиева и продуцентът Симеон Цончев. "Искаме чрез филма да помогнем на училището, защото вярваме, че всяко дете трябва да учи и живее в добри условия, за да може само да определи бъдещето си. Направихме позитивен филм, който се гледа на един дъх и е огледало на живота в това невероятно място!", споделят авторите.

В ход е и дарителска кампания, чиято цел е да се събере сумата от 1,5 милиона лева, които ще послужат за разширяване на легловата база и приемане на още 25 деца от крайно бедни семейства, както и за цялостна издръжка на училището за една календарна година.

Сценарист и режисьор – Яна Алексиева
Продуцент – Симеон Цончев
Оператор – Красимир Андонов
Композитор – Мая Хариган
Звукорежисьор – Светлозар Георгиев
Монтаж – Симеон Цончев и Яна Алексиева

Копродуценти: Красимир Андонов, Светлозар Георгиев и Кръстьо Ламбев
Продукция: "Моно Колектив"
Разпространява: "А Плюс Синема".

Филмът и дарителската кампания се популяризират с подкрепата на Столичната община и са под патронажа на кмета на София г-н Васил Терзиев.

 

23.10.2024