Нови социални услуги ще разкрие Столичната община

Столичната община ще открие нови социални услуги, свързани с редки заболявания и за страдащите от детска церебрална парализа (ДЦП) и епилепсия. Столичният общински съвет одобри докладите на кмета Васил Терзиев, с които се предлага създаването на новите социални услуги.

Разкриването на социални услуги, които отговорят на конкретните потребности на нуждаещите се хора, е един от основните приоритети на Столичната община в социалната сфера, заяви кметът Терзиев.

Към настоящия момент на територията на общината няма разкрита социална услуга, осигуряваща специализирана грижа за хората c редки болести, а тези за детска церебрална парализа и епилепсия са недостатъчни.

Единият център ще е за социална рехабилитация и интеграция за хора с редки болести. Той ще е с капацитет 40 места. Центърът ще развива дейности като ?Информиране и консултиране", ?Терапия и рехабилитация“; ?Обучение за придобиване на умения“ и ?Подкрепа за придобиване на трудови умения“ и др. Повишаването на качеството на живот на около 150 000 семейства, живеещи на територията на Столична община, и предоставянето на необходимата подкрепа на хората c редки болести може да се изпълни чрез създаването на специализирани социални услуги. С разкриването на социалната услуга ще се даде шанс за по-качествен и пълноценен живот за хората c редки болести и техните семейства.

Другата социална услуга е Дневeн център за пълнолетни лица с увреждания с приоритет детска церебрална парализа (ДЦП) и епилепсия. Предвижда се центърът да бъде разкрит от 1 ноември 2024 г. и ще бъде с капацитет от 30 потребители. Предвижда се да се осигурят различни дейности за възстановяване, поддържане или подобряване на социални умения, умения за самообслужване, комуникация, възможностите за труд и други. Ще се осигури и рехабилитация за подобряване на физическото състояние на нуждаещите се. Предвижда се да бъде осигурена и заместваща грижа.

Центровете ще функционират като делегирана от държавата дейност.

26.07.2024