София привлича все повече туристи с амбициозни инициативи и инвестиции в туризма

Подготвя се увеличение на туристическия данък, а приходите ще бъдат инвестирани в подобряване на туристическата услуга и реклама на дестинацията

София отбелязва значителен ръст в броя на туристите и нощувките през първата половина на 2024 година. Заместник-кметът на Столична община Никола Барбутов, отговорен за ?Европейски политики, международна дейност и туризъм“, заедно с директора на ОП Туризъм Антон Пенев, представиха плановете за утвърждаване на града като водеща туристическа дестинация.
Данните показват близо 10% увеличение в броя на туристите и 12% ръст в нощувките спрямо същия период на предходната година. Според заместник-кмета Никола Барбутов този растеж е резултат от по-добрите връзки на София с други европейски дестинации и възстановяването на туристическия пазар след пандемията.
Планират се значителни инвестиции в промоция на дестинацията и организиране на големи конферентни събития, за да се удължи престоят на туристите и да се повиши атрактивността на града. Особено внимание ще бъде обърнато на развитието на конферентния и събитийния туризъм, който привлича високопрофилни посетители с потенциал да се върнат като инвеститори, допълни Барбутов.
От 3 август стартира нова туристическа автобусна линия, която ще предложи удобен транспорт между основните забележителности на града. Предстои и  откриването на нов Туристически информационен център пред Регионалния исторически музей в София, който ще служи както за информация, така и като атракция.
Ключова мярка, която е получила одобрението на бизнеса, е увеличението на туристическия данък. Ако предложението бъде прието от Столичния общински съвет, от 1 януари 2025 година данъкът за 5-звездните хотели ще се увеличи от 1.20 лв. на 3 лв., а за тези с 1 звезда ще стане 1 лев. С промяната се очаква приходите да нараснат от 2.3 млн. лева през 2023 г. до около 5.6 млн. лева през 2025 г. Средствата ще бъдат използвани за поддръжка и развитие на туристическата инфраструктура, включително туристическите информационни центрове и рекламни кампании.
Заместник-кметът Никола Барбутов изрази увереност, че всички тези инициативи ще бъдат подкрепени от Столичния общински съвет, защото ще допринесат за утвърждаването на София като предпочитана туристическа дестинация.


 

22.07.2024