Кметът Васил Терзиев: Върнах решението на Столичния общински съвет за смяна на бордовете на общинските дружества, защото е незаконосъобразно

?Върнах решението на Столичния общински съвет за смяна на бордовете на общинските дружества за прегласуване като незаконосъобразно и нецелесъобразно. Надявам се чувството за отговорност към този град у някои от общинските съветници да се е събудило и да не си го прегласуват автоматично.“ Това заяви в интервю пред OFFNews кметът на София Васил Терзиев.

Кметът на София посочи, че това са ?дружества с изключителна важност за икономиката на града, тъй като през тях всяка година минават няколко милиарда лева. Тяхната дейност има огромно отношение към нашето качество на живот, към това как се разходват парите.“ По думите му: "Когато тези дружества не работят ефективно, някой трябва да плати сметката. Общината или държавата, но в крайна сметка винаги тези пари излизат от нашия джоб. Корупцията и некачественото управление винаги се плащат от нас – от гражданите."

?Искаме да бъдат проведени честни и прозрачни конкурси, с високи изисквания към кандидатите, в които всичко е публично“, заяви също столичният кмет и посочи, че "ако това липсва, получаваш хора, които не са най-добрите, но са най-удобните. Когато става дума за правилното управление на милиарди ресурс и активи, които стоят в тези дружества, трябват качествени хора и качествен процес за избор на надзор и изпълнително тяло. Без значение от коя политическа партия са, но всички да сме убедени, че това са най-добрите професионалисти, които да заемат тези роли."

“Има много наследени проблеми от последните 10 – 15 години, които се опитваме да решим в движение, докато построим нещо ново и по-устойчиво” – допълни Терзиев.

Кметът Васил Терзиев акцентира, че ?едно от големите предизвикателства е да обърнем процеса, като гражданите отново бъдат въвлечени в ключовите процеси и да повярват, че техният глас тежи, да започнат все повече да изискват от другата страна резултати.“

Въпреки всички предизвикателства съм доволен от темпото, с което се работи. Промените в града започват постепенно да се виждат – миене и чистене; поддръжка на подлези; премахване на графити; озеленяване; поставяме и проектираме повече осветление" – заяви също кметът. Той е убеден, че ще има все по-добри резултати за софиянци. "Фокусиран съм върху работа за София и я върша с огромно желание, с любов към града и със страхотен екип" – подчерта Терзиев.

По думите на кмета Терзиев ?избор има – дали да подходиш геройски като спасител, който решава всички проблеми, или като създадеш система с ясно разпределени отговорности, която постоянно се надгражда, и независимо дали един човек го има или няма, нищо не се разпада. Ако аз мога да оставя нещо като наследство, то би било такава система, която всеки, който дойде след мен, да я разбере много ясно“, каза също кметът Терзиев.

Терзиев подчерта, че иска да има все повече възможности за всички млади хора, нашите деца да останат тук, и да вижда все повече усмихнати лица по улиците. ?Голямата ми битка е все повече от можещите, успелите хора да избират да се занимават с публична дейност и с нелеката работа да решават чужди проблеми. Тогава ще се промени и обликът на българския политик – когато е ясно с какви цели влиза и какви резултати показва“, заяви също кметът Васил Терзиев.

 

 

22.07.2024