Терзиев: Чистотата и контролът върху изразходването на обществен ресурс са водещи приоритети

"Чистотата и контролът върху изразходването на обществен ресурс са водещи приоритети за този мандат. Столичният инспекторат повиши чувствително контрола върху качественото изпълнение на дейностите по чистота, извършвани от фирмите изпълнители." Това съобщи кметът на София Васил Терзиев чрез своята фейсбук страница.
Сравнителните резултати за първото тримесечие на 2024 г. говорят сами за себе си:
?? 60% повече измити улици;
?? 2 пъти повече подменени контейнери за отпадъци;
?? 3 пъти повече индивидуални контейнери са раздадени на домакинствата;
?? подобрена комуникация с гражданите.

"Измиването на улиците е една от важните мерки за по-малко прах и по-чист въздух. В началото на годината възложих на почистващите фирми да започнат улично измиване преди стандартно планирания график" – посочи също кметът.
В резултат на това са измити входните и изходните пътни артерии на града, както и улиците, по които се движи градският транспорт.
За първото тримесечие на 2024 г. са измити почти 12 000 дка площ. Тук се включват и малките вътрешноквартални улици и по-големите булеварди. Преди да започне миенето те са почистени от наноси, а шахтите са отводнени. Измитите площи са над 60% повече в сравнение със същия период на 2023 г., когато отчетените площи са 7 000 дка.
От 1 април вече има утвърден график за миенето и дейността започна във всички 24 района на столицата. Повече информация гражданите могат да намерят на сайта на Столичния инспекторат. Важно е шофьорите да съдействат за доброто почистване на града, като преместят автомобилите си в съответния период.

Засилен е и контролът и през първото тримесечие са подменени:
?? над 1 060 контейнера за общо ползване;
?? 868 индивидуални контейнера са раздадени на домакинствата;
?? Подменени са 272 улични кошчета по спирките и други места за обществено ползване;
?? 151 бр. допълнително заредени контейнери, в сравнение с 51 бр. през 2023 г.

"На критичните точки осъществяваме допълнително наблюдение. Обръщам се към гражданите да бъдат активни и ако забележат нередности при изпълнението, да подават сигнали към Столичния инспекторат, районните администрации и на Контактния център на Столичната община" – заяви също кметът Терзиев.

17.04.2024