София отбеляза 145 години от обявяването на града за столица с концерти, изложби, исторически маршрути и филмов фестивал

Тридневен филмов фестивал в кино ?Влайкова“ представя документални филми, финансирани от направление ?Кино“ на Столична програма ?Култура“

С голям интерес посрещнаха софиянци и гостите на града организираните от Столичната община концерти, изложби и други събития по повод 145 години от обявяването на София за столица на България. Повечето от инициативите продължават и много хора ще имат възможност да се запознаят с тях и през почивните дни.

На 3 април, по стар стил 22 март, 1879 година Учредителното събрание в старопрестолния град Велико Търново избира за столица на Княжество България София. Предложението е направено от проф. Марин Дринов.

Много хора посетиха откритата в градината ?Кристал“изложба, посветена на един от символите на града, залегнал и в герба – планината Витоша. До 16 април в Галерията на открито може да се видят архивни фотографии, карти и документи, свързани с първите стъпки, предприети за обособяването на защитената територия. Представни са исторически моменти от изграждането на хижи и инфраструктура. Втората част на изложбата е посветена на биоразнообразието и богатството от красиви растения, обитатели на планината. Изложбата се организирана съвместно с Регионален исторически музе – София и дирекция на Природен парк ?Витоша“.

Посетителите имаха възможност да разгледат изложбата в атмосферата на концерт, изнесен от Софийският духов оркестър.
В Галерия на открито в парка пред НДК (до кино ?Кабана“) е представена изложбата с илюстрациите към книгата ?Моята София и други образи“, издадена с подкрепата на Столична програма ?Култура“. Автор и илюстратор е Вяра Баяджиева, която вижда София като сбор от истории. Историите на хората, които среща по пътя си. ?Моята София и други образи“ е светъл поглед към човешкото очарование на София и може да се види до 14 април.

Експозициите в общинската Софийската градска художествена галерия и филиалите ? – галерия музей "Дечко Узунов" и галерия "Васка Емануилова" можеха да се видят с вход свободен. Регионален исторически музей – София също отвори безплатно врати за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад "Бански" № 1, археологическите останки под бул. "Княгиня Мария-Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", археологическото ниво на храма "Света София" и Триъгълната кула на Сердика.

Седемнайсет от станциите на Софийското метро бяха огласени от музиката на млади софийски музиканти. Възпитаници на Националната музикална академия ?Проф. Панчо Владигеров“ и формации към Народно читалище ?Тротоара 2020“ свириха и радваха столичани и гости на града от 17:30 ч. до 18:30 ч. Инициативата се реализира с партньорството на "МУЗИКАУТОР".

На 3 април започва тридневен филмов фестивал ?Столична програма ?Култура“ представя…“, който показва в кино ?Влайкова“ документални филми, финансирани от Столичната община и направление ?Кино“ на Столична програма ?Култура“. Зрителите ще могат да се срещнат и с някои от екипите, създали филмите. Филмовата поредица ще продължи на 6 и 7 април.

По повод годишнината на 6 и 7 април Столичната община и платформата historicalroutes.bg организират исторически беседи ?Зад фасадите на ПАРИЖ 1 и МОСКОВСКА 33“. Столичната община отваря централните си сгради, за да се насладят посетителите на архитектурната красота на дома на фабриканта Киро Стефанов – сградата на улица ?Париж“ № 1 и да разгледат старото Интендантство към Двореца – днешната сграда на кметство на улица ?Московска“ № 33. Ще бъдат реализирани по 5 беседи на ден с продължителност около 45 минути всяка. Участието става след предварително записване.

Здравко Петров от historicalroutes.bg – урбанист и автор на книгата ?Исторически маршрути: София“ ще води беседите и ще разкаже как е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разходите на първия общински бюджет, защо Константин Иречек нарича града ни ?българската Венеция“. Ще научим за вдъхновеното изграждане на София като европейска столица на фона на две от най-забележителните ? сгради, ще проследим как София преминава през пълна промяна за по-малко от три десетилетия, а криволичещите сокаци и кьорсокаци се заменят от широки и прави улици с осветление и електрически трамваи.

В сградата на ул. ?Московска“ № 33 ще бъде изложен и оригиналният проект за столичния герб, дело на Харалампи Тачев.
Информация за инициативите може да бъде намерена на страницата за култура на Столичната община ?Арт София“ – https://artsofia.bg/bg  и на фейсбук страниците Столица Култура и ArtSofia.

Фотограф: Иван Шишиев