При рекордно висок интерес премина публичното обсъждане на Проекта за бюджет за 2024 година, предложен от екипа на Васил Терзиев

Повече средства за районите на София, реализирането на големи инфраструктурни проекти и граждански инициативи са заложени в проекта


Общественото обсъждане на Проекта за бюджет на Столична община за 2024 г., което се проведе вчера, беше най-посещаваната до момента публична дискусия за бюджета на столицата. Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” едва успя да събере всички граждани, неправителствени организации, инициативни комитети, които имаха въпроси, идеи и предложения как да бъдат разпределяни парите на софиянци.

Кметът на Столичната община Васил Терзиев представи в началото на обсъждането макрорамката на бюджета и приоритетните проекти от различните направления и капиталовата програма. Ресорните заместник-кметове също презентираха ключовите за техните сектори проекти за годината.

“Ако бюджетът на София за 2024 бъде приет в предложения му вариант, ще е рекорден – 2 576 202 377 лв. Имаме и допълнителни 100 млн. лв. от държавата за 109 проекта, с които кандидатствахме, благодарение на добрата работа на заместник-кметовете и кметовете на райони”, обяви кметът на София и добави, че ще даде “приоритет на нуждите на районните администрации, като над половината от тези средства и голяма част от самите проекти идват именно от районите на столицата.”

В Проекта за бюджет са залегнали две важни според кмета ограничения: няма да се вземат нови заеми и няма да се повишават данъците, за да бъдат освободени софиянци от допълнителна тежест. “Бюджетът е направен така, че да бъде в голямата си степен консенсусен, да разчита на широка подкрепа. Поради невъзможността да изберем председател на Общинския съвет сме далеч от трайна управленска конструкция, затова няма как да бъдат заложени радикални мерки, които изискват стабилно управляващо мнозинство, – обясни Васил Терзиев. – Това няма да видите в този бюджет. Но това, което ще видите, е голяма амбиция да реализираме максимален брой проекти, най-вече в капиталовата програма, и да вдигнем значително процента на успеваемост, в сравнение с предходни години.”

Един от основните принципи при съставянето на Проекта за бюджет е децентрализацията към районите. Кметът Терзиев заяви, че в този процес не е имало фаворизиране и специално отношение към нито един кмет, независимо от коя политическа формация е. “Другата ни важна цел беше да изпълним още едно предизборно обещание – София да започне да се движи на една скорост. Това е свързано с повече инвестиции в северните райони и справяне с ключовите проблеми в южните квартали на София, – отбеляза още кметът. – Третата ни задача беше да заложим реалистични инвестиции. Не да направим най-добрия план, който да не можем да реализираме.”

Васил Терзиев пое ангажимент съставянето на следващия бюджет да започне още през летните месеци, за да има време той и екипът му да работят с всички – с отделните политически партии, с районните администрации, с различните направления в общината, с неправителствения сектор и с гражданските движения. “Прозрачността отново ще е водеща – всичко, с което ние работим като информация, ще бъде достъпно за широката общественост, за да могат гражданите да участват в процеса и да задават въпроси”, категоричен беше Терзиев.

Кметът на София припомни, че децата са в центъра на работата му за града. Той отбеляза, че в Проекта за бюджета е заложено финансиране и проекти за трайно решаване на проблемите с детските градини и училищата, така че след четири години това да не бъде тема изобщо. “За децата, които са бъдещето на нашия град, беше важно да увеличим парите за ремонт на училища, изграждане на ясли и детски градини. Увеличението на средствата е с над 40% – много осезаемо увеличение – от 78 млн. лв. на 111 млн. лв. С тях ще можем да ремонтираме 19 сгради на детски градини, 20 общински училища. Изграждат се и 41 детски градини, в които ще могат да се разкрият групи за общо 3 200 деца”, отбеляза Васил Терзиев.

“Капиталовата програма, която е в размер на близо 600 млн. лв., и 100 млн. лв., които идват от държавата, ще бъде с висок процент на реализиране. Продължаваме големите инфраструктурни проекти, обновяването на тротоарната мрежа и трамвайната инфраструктура”, каза кметът на София.

По време на публичното обсъждане заместник-кметът в направление ?Финанси“ Иван Василев запозна присъстващите граждани със заложените приходи и приоритетите в разходната част на Проекта за бюджет. ?Основните принципи на управление на публичния ресурс, които залагаме, са прозрачност и ефективност“ каза Иван Василев и припомни, че бюджетът е качен на сайта на общината по начин, който не е правен до момента с всичките екселски таблици, с които работи екипът на кмета, както и с доклада към бюджета, който на разбираем език казва какво стои зад числата. На сайта на Столичната община ще бъде обособено специално място, където гражданите да могат да виждат всеки месец къде отиват парите на София, колко пари са похарчени за почистване, за заплати, колко пари са насочени за реализирането на инвестиционни проекти. ?Друг основен принцип, който ще ни води, е децентрализацията“, посочи още Иван Василев. 50 милиона лева ще бъдат инвестирани в проекти на районните администрации. ?Работим за това да повишим отговорностите, но също така и финансовия ресурс на районните кметове, за да могат те по-добре да отговарят на нуждите на районите и да решават проблемите на хората“, каза Иван Василев. 5.3 милиона лева са заложени за граждански проекти. По 200 хиляди лева ще получи  всеки район на София и 500 хиляди ще бъдат инвестирани за един голям проект, който гражданите изберат.  В Проекта за бюджет не е планирано вдигането на данъци и поемането на нов дълг.

Приоритет в разходите на Столичната община – това са: строежът на детски градини, както и проектирането на нови обекти, подобряване на инфраструктурата, включително проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Планира се изграждането на два многоетажни паркинга – до метростанция ?Сливница“ и метростанция ?Владимир Вазов“. Заделени са  средства за чистота и озеленяване, както и за отчуждаване, включително на терени, които попадат на територията на паркове. Дигиталната трансформация е нещо, което е забавено през миналите години, но е крайно наложително. Важно е гражданите и бизнесът да имат достъп до дигитални услуги, да могат бързо и лесно да взаимодействат с общината и да не чакат на опашки. 7 милиона лева ще бъдат дадени за дигитализация, като 2.5 милиона лева отиват за текущи разходи, а останалите – за инвестиции. В капиталовата програма на общината са планирани средства за подобряване на условията в общинските многопрофилни болници и поликлиники. Разработва се и програма за привличане и задържане на специалисти в сектор ?Здравеопазване“. Общият бюджет във функция Здравеопазване е в размер на 104 милиона лева.

Заместник-кметът по направление ?Обществено строителство“ Иван Матов, заяви, че най-сериозни са инвестициите в изграждането на метрото, което разширяваме с 9 км нови метролинии. Приоритет в инвестиционната програма  е развитието на транспортна инфраструктура, изграждането на улична мрежа, ВиК, на детски градини и училища, корекции на речни корита. Ще се работи по продължението на бул. “Тодор Каблешков“, разширението на бул. “Филип Кутев“, ул. ?Емилиян Станев“, връзката между Северна скоростна тангента и бул. “Владимир Вазов“, както и бул. “Ал. Стамболийски“, бул. “Копенхаген“, разширението на бул. “Рожен“, бул. “Скобелев“. По думите на Иван Матов "важно е осигуряването на паркинги. – Той посочи, че се работи по обекти на бул. “Сливница“, в ж.к. “Младост 3“, на бул. “Вл. Вазов“. – По всички нови булеварди се предвижда и изграждане на велоалеи, – каза също Матов. – Ще  продължим и програмата за ремонт на тротоари, за да създадем по-лесно достъпна градска среда. Важен приоритет е и изграждането на детски градини. В Проекта за бюджет е заложено строителството на всички детски градини, по които е започнало работа. Предвидени са и 1.5 млн. лв. за проектиране на нови. През 2024 г. ще се работи по изграждането на 7 км водопроводи, над 50 км канализация и над 3.4 км корекция на речни корита" – заяви също Матов.

Заместник-кметът по направление ?Зелена система, екология и земеползване“ Надежда Бобчева информира, че със сходен на миналогодишния бюджет ще постигнем по-голяма ефективност в управлението на отпадъците, зелената система и чистота на въздуха на София. По думите ? "предвижда се по-ефективен контрол – повече средства за Столичен инспекторат – 13 млн. лв., като завишението е от 17% спрямо 2023 г. Средства за поддръжка и почистване на зелени площи, предоставяни на районните кметове, са 20 млн. лв., което е 100% завишение спрямо 2023 г. За отчуждаване на терени за паркове и зелени площи са заложени 12.9 млн. лв., което е с 30% повече спрямо 2023 г. В бюджета са заложени двойно повече средства за изграждане на т.нар. "кални точки" в размер на 2.1 млн. лв. Общо заложените финанси за дейност ?Чистота“ са 144.8 млн. лв. Предвидени са средства за граждански проекти за озеленяване, засаждане на растителност и цветя, чешми и поддръжка на детски площадки по проекти, посочени от гражданите. В ОП ?Столично предприятие за третиране на отпадъците“ са заложени капиталови инвестиции за изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди на завода за отпадъци за 3.8 млн. лева и инсталация за третиране на едрогабаритни отпадъци на стойност 14. 2 млн. лв."

Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София, представи основните приоритети на направление ?Архитектура и градоустройство“ като обезпечаването с устройствени планове и проекти на основни транспортни трасета – "Софийския околовръстен път" от бул. “България“ до бул. “Цар Борис Трети“, пробива между летището и "Софийски околовръстен път", ул. “Продан Таракчиев“, продължението на бул. “Рожен“, разширението на бул. “Царица Йоанна“ и третия градски ринг. Подробните устройствени планове на ?Люлин-център“, ?Люлин-1 микрорайон“, ?Овча купел“, както и план на ?Борисова градина“, за който получихме съгласуване от Министерството но околната среда и водите и очакваме съгласуване от Министерството на културата. Довършват се процедурите по обезпечаване на терени за училища в кв. “Кръстова вада“, ?Драгалевци“, ?Манастирски ливади-изток“.

Много важен за града е проектът на ?Зеления ринг“, който преминава през повечето райони на София. Одобрен е Подробният устройствен плана на трасето между гара Пионер и ?Слатина“, което дава възможност през тази година да се инвестират средства в капиталовата програма на общината. Готов е идейният проект за първия участък от трасето. Предстои възлагане на строителството. Изработен е и мострен каталог на обектите, което ще осигури единен стандарт на градското решение. "Наша задача е продължението на трасето от бул. “Шипченски проход“ в ?Слатина“ покрай река Слатинска да бъде разширено, – посочи също главният архитект. – Опазването на културното наследство е много важна тема. Разработиха се режими за две зони в центъра на града: зона ?Г-14“ между бул. “Кн. Ал. Дондуков“, бул. “Мария-Луиза“, бул. “Сливница“ и ул. “Г. С. Раковски“, където се възстановяват статутите на редица знакови сгради и се създават определени режими за опазване на културно-историческото наследство. Другата зона е за т.нар. ?Малки пет кьошета“. За 7 сгради ще бъдат изготвени проекти по Програма ?Културно наследство“.

За площад ?Света Неделя“ се очаква съдебно решение по обжалване на акт за собственост за един от имотите. Необходимо е да се стартира процедура за избор на изпълнител и през 2025 г. да започне същинското изпълнение на този знаков обект, за който е проведен международен архитектурен конкурс. Тази година ще довършим цялостните силуетни планове по направлението ?Мария-Луиза“ – ?Екзарх Йосиф“, които се съгласуват с Министерството на културата за създаване на режими за опазване на характерния облик на фасадите на сградите" – посочи също арх. Здравков.

Стратегията за достъпна градска среда е сред ключовите приоритети в програмата на заместник-кмета по направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” Надежда Бачева. Амбицията ? е да бъде изградена достъпна среда за хората в неравностойно положение във всички общински училища, детски градини и административни сгради. В Проекта на бюджет за направлението е включено и изграждането на два големи центъра – нов кризисен център за бездомни лица и център за заместваща грижа, какъвто на територията на Столичната община до момента липсва.

Яна Генова, зам.-кмет по направление ?Култура, образование, спорт и младежки дейности“, акцентира, че "за първи път увеличението на бюджета на СП ?Култура“ е с 50%. Тази година ще имаме възможност за повече и по-добри проекти по Програмата и разширяване на нейния тематичен обхват. В бюджета за спорта е заложен и бюджета на Фондация ?София – европейска столица на спорта“, ще продължим да работим по програми, които залагат на масовия спорт и на конкурсен принцип ще финансираме проекти на спортни клубове и федерации. В сферата на културата бюджетът е 27.4 млн. лв., като увеличението е с около 1.5 млн. лв. Това увеличение е в две направления – за възнагражденията на служителите на общинските общинските културни институти и четирите общински театъра, както и по линия на Столична програма ?Култура“ – посочи също зам.-кметът Яна Генова.

Заместник-кметът в направление ?Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Никола Барбутов посочи, че във фокуса на работата му през тази година ще бъде създаването на бранд на София. ?Градът  има много какво да предложи на туристите, но тази история трябва да бъде опакована и разказана, – каза Барбутов. – Екипът на Столичната община и общинското предприятие ще  работят и по стратегия за развитието на туризма заедно с бранша, модернизация на  Visit.Sofia, дигитализирането му и превръщането му в удобно мобилно приложение, което гостите на града да могат да ползват. Идентифицирали сме потенциала, който има София, и искаме да подпомогнем всички организатори на събития, било логистично или като инфраструктура”. Ще бъде създадена и структура за стопанисване и управление на находищата с минерална води. Никола Барбутов посочи, че Столичната община води разговори с областната управа за прехвърляне на банята в кв. ?Горна баня“ на Столичната община, за да може общината да инвестира във възстановяването ?. До средата на годината се очаква да приключи и ремонтът на банята в ?Овча купел“.

Общината е подписала нов договор за поддръжка и функциониране на “Областния информационен център”, който всеки един гражданин може да посети и да се информира за отворените европейски програми. ?Искаме този център не само да предоставя информация, но да има и много по-проактивен подход в комуникацията към всички заинтересовани страни“, каза Барбутов. В момента се довършват 37 проекта с европейско финансиране на стойност 455 милиона.  С европейски средства се строи и разширението на метрото. Предстои реализацията на втория етап на проекта за изграждане на канализация, както и на проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в публични сгради.

Заместник-кметът Иван Гойчев посочи, че задачата на  екипа на направление ?Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ е да направят услугите на община достъпни за гражданите. ?Целта ни е да сложим града в телефона на гражданите, да могат бързо и лесно да достигат до услугите на градската администрация, а през градския проект "Портал" да се информират за това какво се случва в общината. През 2024 година ще продължи и Програмата ?Пясъчник“ за иновативни пилотни проекти. За да имаме един добър град, трябва да има изпреварващо планиране. Екипът на направлението ще работи по т.н. "дигитален двойник на града". ?Ефективната администрация може би не е била на фокус доскоро и искаме да предоставим нужните информационни системи, с които служителите ще работят по-оперативно. Всичко това не може да се случи без добра информационна инфраструктура и в бюджета са заложени средства за изграждането ? " – каза още Иван Гойчев.

Всички предложения, постъпили от гражданите по Проекта за бюджет на Столичната община, ще бъдат разгледани и съобразени с рамката, като част от тях ще бъдат включени в проекта. На 29 януари Проектобюджетът ще бъде внесен за разглеждане и последващо приемане от Столичния общински съвет.

Фотограф: Иван Шишиев