Мирослав Боршош: Насърчаване на четенето и грамотността при децата от най-ранна възраст е сред най-важните ни задачи като родители и общество

?Грамотните и четящи хора са мислещи хора, които сами взимат решения и градят във всеки сектор на живота. Наш дълг е – като родители и общество – да инвестираме в развитието на нашите деца и да ги насърчаваме да посягат към книгите в най-ранна възраст, още преди да прекрачат училищния праг, да им създадем навик да четат“ –  каза заместник-кметът по направление ?Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на София Мирослав Боршош, който откри в столицата Годишния форум на Европейската мрежа за грамотност EURead. За първи път официалната среща на консорциума на 32 организации от 22 европейски държави, основан през 2000 г., се провежда извън Брюксел. Делегатите обменят знания и опит, разработват идеи и стратегии, чиято обща кауза е насочена към насърчаване на четенето. Членове на Мрежата са някои от най-влиятелните организации, ангажирани с грамотността и четенето, сред които Stiftung Lesen, Stichting Lezen, Book Trust, The Scottish Book Trust, Federation of European Publishers, The Finnish Reading Center, a от българска страна член на организацията е Фондация ?Детски книги“.

Мотото на срещата е: ?Грамотността в Европа: Четенето е ключът!“. В събитието в София участват водещи експерти от 20 държави, специалисти в областта на грамотността, насърчаването на четенето, образованието, книгоиздаването и комуникациите. В рамките на форума участниците обменят опит и представят проектите и инициативите за насърчаване на четенето, организирани на национално и глобално ниво.

Сред лекторите са членовете на Борда на EURead: д-р Йорг Ф. Маас, изпълнителен директор на Фондация ?Четене“ (Германия), Даяна Джералд, изпълнителен директор на Book Trust (Обединено кралство), Херлийн ван Дален, изпълнителен директор на Фондация ?Четене“ (Нидерландия), както и Валентина Стоева, основател и председател на Фондация ?Детски книги“ (България).

Участниците бяха приветствани от Бойко Благоев, ръководител на отдел ?Информация и комуникация“ към Представителството на Европейската комисия в България, и Катарина Барли, вицепрезидент на Европейския парламент.

 

06.06.2023