Възстановено е осветлението в Южния парк и Западния парк

?????"Възстановено е изцяло неработещото осветление на два от най-посещаваните паркове – Южен парк и Западен парк." Това съобщи кметът на София Васил Терзиев. По думите му работата ще продължи, за да бъдат осветени парк "Заимов" и "Хиподрума". До март 2025 г. Столичната община планира да осъвремени и осветлението по основните булеварди с LED осветление.

В Южния парк са сменени всичките 128 неработещи и остарели осветителни тела. Кметът Терзиев е възложил да започне работа по проектиране на осветление по алейната мрежа, която свързва Южен парк (в частта около бул. "Аренсалски" 125) със спирката на градския транспорт на ул. "Бяла черква". Това ще позволи свободното придвижване на хората от квартала, които сега минават по заобиколен маршрут, за да избегнат тъмните алеи. Изграждането на новото осветление трябва да започне в началото на лятото.

До края на седмицата ще имаме 100% работещо осветление в Западния парк. Там са  възстановени над 400 осветителни тела. Продължава работата по отстраняването на неработещи стълбове и изграждането на липсващи стълбове и захранване към тях.

Започва подготовката на проект за финансиране на подмяната на остарялото осветление със съвременна светодиодна технология за големите булеварди. До края на другата седмица проектът ще е готов и внесен за гласуване в СОС. Той предвижда да бъдат подменени 8 000 осветителни тела, за да може до март 2025 г. в София да няма нито един голям  неосветен булевард.

"Екологично и енергоспестяващо осветление ще бъдат основен фокус на нашата работа през следващите години. Това ще ни даде възможност да направим спестявания от поддръжка и сметки за електричество. Спестените средства ще вложим в изграждане на липсващи стълбове и инфраструктура" – казва още кметът Терзиев.

03.03.2024