Иван Василев: Координираната атака по превземането на София продължава и с участието на правителството

Областният управител на София се опитва да ограничи правата на кмета по незаконосъобразен начин

"Правителството  в лицето на областния управител, назначен от служебния премиер, по незаконосъобразен начин се опитва да ограничи правомощията на кмета на Столична община. В пълзящия преврат в София се включва и правителството. Опитват се да направят правата на кмета нищожни. Това се случва абсолютно координирано с икономическото мнозинство в Столичния общински съвет." Това каза зам.-кметът на София Иван Василев по повод писмо на областния управител, с което отказва да върне решението на СОС за избора на управители на шестте най-големи общински дружества. В подкрепа на своите думи Иван Василев посочи факта, че само час след като кметът на София Васил Терзиев изпраща писмо до областния управител с аргументи защо връща за ново разглеждане гласуването за бордовете, в деловодството на общината постъпва отговор, с който областният управител отхвърля аргументите на кмета. “За 1 час областният  управител се запозна с аргументите на кмета, осмисли ги и направи така, че да напише 7 страници против,  с което се опитва да заглуши кмета, опитва се да му ограничи правата и да направи този незаконен избор на управителите на общинските дружества законен“ посочи Василев.  ?Координирал ли е областният  управител с вносителите на доклада Контрера и другите анонимни зависими общински съветници документите, свързани с избора на бордовете на общинските дружества, чия поръчка изпълнява областният управител – на премиера или на политическия лидер на ПП ГЕРБ", попита още Иван Василев и припомни, че областният управител Стефан Арсов е бил кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ.

Председателят на ПП-ДБ-СС в Общинския съвет Борис Бонев заяви, че от името на групата настояват за оставката на областния управител на София-град Стефан Арсов заради грубото погазване на закона и намесата му в работата на Съвета и изземването на правомощията на столичния кмет. Бонев отново коментира и доклада за смяна на бордовете на общинските дружества. ?Нека кажем какво означава анонимни души да бъдат назначени в едно изключително рекордно бързане като уж временно изпълняващи длъжността "директори" на най-важните общински фирми. Тези хора ще решават колко да струва билетчето за градския транспорт, каква да е цената на парното и топлата вода, както и дали ще има контрол върху строителството. Същите тези хора бяха посочени в доклад до Общинския съвет, внесен от независимия съветник Карлос Контрера, представляващ 5 хиляди души, и отцепници от партия "Възраждане", които нямат политическа отговорност. Но те са само преносители на волята на ГЕРБ, които стоят зад превземането на общинските дружества“, категоричен е Борис Бонев.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС Христо Копаранов определи намесата на областния управител като скандална и допълни, че актът на кмета Васил Терзиев, с който връща за повторно разглеждане решението за смяна на директорите на общинските дружества, не подлежи на оспорване или отмяна от страна на областния управител.

Димитър Шалъфов, общински съветник от същата група, коментира: "Ако подобен тип вмешателство на областния управител не бъде разгласено и обжалвано, е възможно да породи една порочна практика, с която да се блокира всяко контролно правомощие на кмета занапред. “

 

29.07.2024