Фандъкова: Нови електробуси ще заменят дизеловите автобуси по линии №№ 23 и 100

"Нови електробуси ще заменят дизеловите автобуси по линии 23 и 100 от понеделник." Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посети гараж ?Малашевци“, за да провери готовността за пускане на превозните средства по линиите на градския транспорт. Това са автобусни линии, които правят връзка с основни трамвайни трасета или с метрото, припомни още столичният кмет. Електоробусите са съвременни, с достъпност и видеонаблюдение за повече сигурност. До средата на април всичките 22 електробуса от този вид, доставени по проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух по ОП ?Околна среда 2014 – 2020 година“ ще тръгнат по столичните линии. Нови електробуси ще се движат и по линии №№ 82 и 101.

Бенефициент е Столичната община, а партньор ?Столичният автотранспорт“ ЕАД.

?Инициирах най-мащабната промяна за модернизация на градския транспорт в София, – припомни столичният кмет и посочи, че "включването на електробуси в мрежата на градския транспорт е стъпка към по-чист въздух и околна среда. В момента по столичните линиите се движат 45 електробуса.

Кметът Фандъкова благодари на министъра на  околна среда и водите Росица Карамфилова за съдействието и за грижата към София, както и на управляващия орган, с когото Столичната община работи в екип.

Кметът сподели и че, след модернизацията по трамвайна линия № 5, времето за придвижване е намалено от 19 на 15 минути. ?Надавам се повече хора да са мотивирани да използват градския транспорт“. 

На събитието присъстваха зам.-кметът Дончо Барбалов, директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, директорът на ?Столичния автотранспорт“ ЕАД Слав Монов и общинските съветници Зафир Зарков, Екатерина Йорданова и Стефан Марков.