Фандъкова: В последните 15 години построихме 80% от метромрежата на София

Предстои да започне разширението през ?Слатина“. Подготвяме и проект за развитие на Първата метролиния

"За мен метрото е стратегическият проект, който превърна София в съвременна европейска столица и промени живота на софиянци. В последните 15 години построихме 42 км метро – това е 80% от метромрежата и това показва наистина огромната скорост на развитие, която постигнахме." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международна научна конференция на тема: “Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“, посветена на 25-ата годишнина от началото на софийското метро. На 28 януари 1998 г. потегля първият влак на столичната подземна железница от метростанция ?Сливница“ до метростанция ?Константин Величков“. На конференцията присъстваха проф. Стоян Братоев, проф. Божидар Божинов, редица учени от столични университети, както и д-р Марк Балоуз.

"През 2009 г. метрото имаше 8 станции, сега са 47 и 35% от пътуванията с градския транспорт се поемат от метрото. За годините, в които съм кмет, успях да защитя над 2,5 млрд. лв. за строителството на метрото, от тях над 400 млн. лв. са собственото общинско финансиране, което осигурих" – посочи също Фандъкова.

Тя благодари на проф. инж. Братоев на хората, които са работили за реализацията на този мащабен проект, както и на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и правителствата, които са подкрепили работата за софийското метро.

По думите на кмета Фандъкова: "Ускорихме темповете на строителство, като в периода 2012 – 2021 г. реализирахме най-мащабната програма за разширение на метрото. Свързахме с метро част от най-големите жилищни райони – ?Младост“, ?Изток“, ?Дианабад“, ?Мусагеница“, ?Лозенец“, ?Надежда“. Това, което наложих като начин на работа, е, че заедно с подземното строителство на метрото изграждахме и реновирахме и основните булеварди, което реално промени градската среда в огромна част от София. Построихме 7 големи буферни паркинга на станции на метрото, връзка с Летището и три интермодални връзки с жп транспорта, в процес на подготовка е и четвърта в кв. "Обеля". Променихме и навиците за пътуване в града на над 350 хил. души, които всеки ден използват метрото.

С бързите темпове на строителство и архитектура на софийските метростанции, които се отличават с характерен облик, софийското метро не отстъпва на метрополитените в останалите европейски страни. През 2021 г. завършихме цялостната мрежа от три диаметъра и софийското метро прибави нови ползи за града – намалихме вредните емисии с 90 хил. тона годишно и с 25% трафика в районите, през които минава.

Метрото е и пример за иновативни решения в строителството, които са от ключово значение за града.

В момента строим 3 км метро през район ?Подуяне“, а през тази година ще започнем още 6 км през район ?Слатина“. Така че тази година ще имаме 9 км ново метро в строителство. По този начин гарантирам както със стартирало строителство, така и с финансирането, което осигурих, че след 4 години метромрежата на София ще бъде 61 км и над 500 хил. души ще пътуват по най-бързия и удобен начин в града. С тези два нови участъка делът на метрото в градския транспорт ще достигне 50%. Това означава, че за по-малко от две десетилетия ще сме изградили изцяло нова транспортна мрежа на София.

Подготвяме и проект е за разширението на Първата метролиния в западна посока – от МС "Люлин" към "Софийския околовръстен път". Очакваме през 2023 г. да се финализират и процедурите по одобряване на Подробния устройствен план за трасето от бул. ?Черни връх“, през кварталите ?Кръстова вада“ и ?Витоша ВЕЦ – Симеоново“ до "Студентски град".  

В чест на 25-ата годишнина на метрото бе валидирана и пощенска марка.