Първи детски интерактивен театрален фестивал: Безплатни театрални ателиета за деца ще се проведат в Деня на СофияНа 17 септември сдружение "Б Плюс" – с подкрепата на Столична община – организира Първи детски интерактивен фестивал на открито. Събитието ще се проведе в Южния парк при езерото (вход от ул. "Нишава". Посветено е на Деня на София и е за театрални зрители на възраст между 5 и 12 години.

Фестивалът е по идея на режисьора Йордан Славейков и цели да приобщи децата и юношите към магията на театъра, да ги направи съпричастни чрез участие и да стимулира творческите им таланти.   

В рамките на фестивала малчуганите ще могат да се включат в театрални работилници и чрез играта и различните форми на изкуството да се докоснат до магията на кукления театър. Ще пеят, рецитират и рисуват заедно с актрисите Августина-Калина Петкова и Деница Даринова.

Практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър ще предостави възможност на децата да използват въображението си, да изработят и да запазят за себе си първата си не просто играчка, а истинска кукла от света на театъра. Под формата на игра актрисата Деница Даринова ще запознае децата с най-лесните за изработване и демонстриране кукли.

В творческо ателие “Театрализиран стих/песен“ заедно с Августина-Калина Петкова децата ще разучават и изпълняват “по роли” детски стихчета или детски песнички. “Щурец и мравка”, “Зайченцето бяло”, “Хей ръчички” и други популярни песнички ще бъдат представени в театрализирани версии от малките актьори.

Двете творчески ателиета “Практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър” и “Театрализиран стих/песен” ще се провеждат паралелно с три последователни издания и начало в 13:00 ч., 15:00 ч. и 17:00 ч., продължават 60 минути.

Сапунените мехури винаги са били сред най-обичаните детски игри и приятен спомен за родителите. В шоу-спектакъл за деца “Балон като слон” с актьора Краси Кирчев и куклен театър ?Мале-мале“ децата ще участват в игри и състезания със сапунени балони. В шоуто има както най-обикновени, така и странни сапунени балони – балони с дим, с огън, квадратни балони, пет балона един в друг, балон – гъсеница... Краят на шоуто неусетно се превръща в работилница за сапунени мехури за децата и родителите им.

Програма:

13:00 – 14:00 ч. – “Театрализиран стих/ песен”

15:00 – 16:00 ч. – “Театрализиран стих/песен”

17:00 – 18:00 ч. – “Театрализиран стих/песен”

13:00 – 14:00 ч. – Практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър

15:00 – 16:00 ч. – Практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър

17:00 – 18:00 ч. – Практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър

18:30 ч. – Шоу-спектакъл за деца “Балон като слон”.

 

15.09.2023