Пето издание на ?Литературни маршрути“: Истории за Трифон Кунев, Иван Радоев, Атанас Далчев и посещения в два музея

През 2023 г. "Литературни маршрути" на фондация "Прочети София" отбелязват своята пета година и през този сезон ще гостуват някои от водещите писатели, поети и литературни теоретици от предишни издания на събитието. Литературните маршрути са изцяло нови и специално подготвени за тазгодишната програма, която ще се реализира през май, в началото на юни, през юли и септември.

?По стъпките на Човека с широкополата шапка“ е заглавието на първия маршрут на 17 май. Негов автор и водещ е философът и журналист Тони Николов. Маршрутът ще започне в 18:30 ч. от църквата ?Св. Седмочисленици“. Тони Николов избира да разкаже за един ?незаслужено забравен писател“, както сам го нарича в свой текст от 2017 г. Чрез тази литературна разходка ще надникнем за малко в творчеството на Трифон Кунев – писател, поет, политик и активен общественик.

Тони Николов казва: ?Чували ли сте за този писател, известен с псевдонима си Ланчелото, наричан още Рицаря на печалния образ? Автентичен български символист (?Хризантеми“, ?Зарници“) и блестящ сатирик, чиито ?Весели злополучия“ са толкова четени между двете световни войни. Автор на може би последната ?свободна книга“ след 1944 г. – сборника с фейлетони ?Ситни, дребни... като камилчета“, излязъл през лятото на 1946 г., за да бъде забранен до 1989 г., но не и забравен през годините.“

Пролетната програма продължава на 22 май от 18:30 ч., когато поетът, драматург и радиожурналист Радослав Чичев ще ни поведе на една разходка между спомена и мечтата, посветена на поета и драматург Иван Радоев. ?Аз съм направен за чудене!“ ще е разходка колкото градска, толкова и интимна, преминаваща през творчеството и живота на Иван Радоев. Ще разберем за приятелствата му с Никола Фурнаджиев и Ангел Каралийчев и за творческата среда през 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век. Ще чуем гласа на Иван Радоев, както и много негови стихотворения“ – разказва Радослав Чичев. Неговата начална точка ще бъде Софийската опера и балет (вход от ул. ?Врабча“ № 1).

Поезията вдъхновява и очертава и третия маршрут от тазгодишната поредица. В ?Разходки из улиците и думите на Атанас Далчев“  поетесата Албена Тодорова ще представи литературното творчество на големия поет в една нетипична градска разходка. С този маршрут се отбелязват 119 години от рождението на Атанас Далчев (р. на 12 юни 1904 г.). Литературният маршрут е посветен изцяло на текстовете на Атанас Далчев, а не на факти от биографията му. ?Ще се опитаме да видим улиците през неговите очи и да свалим пластовете промени, които времето неизбежно навлича върху градовете, които обитаваме“ – казва Албена Тодорова. Литературният маршрут ще бъде на 29 май от 18:30 ч. и ще започне от пространството пред Столична библиотека.

Два от маршрутите тази година са по-необичайни за програмата на Фондация ?Прочети София“, тъй като те няма да преминават през различни градски пространства, а в тях литературата ще пресече пътя на науката и изобразителното изкуство.

На 27 май от 11:00 ч. в Националния природонаучен музей при БАН е единственият Детски литературен маршрут за тази година. ?От плюнкотворката до пчелния вълк: един ден в Природонаучния музей със Зорница Христова и Тодор Петев“ е разходка, вдъхновена директно от книга, написана от двамата ? водещи. Става дума за семейния пътеводител за музеите и галериите в София – ?Още един ден в музея“, издаден с финансовата подкрепа на Столична община – Програма "Култура". Маршрутът включва някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей – пеперудите и тяхното приказно синьо, страховитите великански комари и пчелният вълк. Музейната разходка е в партньорство с издателство ?Точица“.

На 4 юни от 16:00 ч. в Националната галерия ?Квадрат 500“ ще се проведе първият музеен литературен маршрут в партньорство с образователната програма ?Гледане с разбиране“ и фондация ?Изкуство – дела и документи“. Заедно с поета и драматург Стефан Иванов участниците ще погледнат някои от произведенията в колекцията на галерията през личната, асоциативна или историческа литературна нишка, която криволичи сред имената на Хемингуей, Жюл Паскин, Франц фон Щук, Мария П. Василева, Утагава Кунимаса, поета Никола Петров и художника Никола Петров, художника Стефан Иванов, Дора Габе и Боян Пенев, Пейо Яворов, Оноре Домие, Адам Загаевски, Хенри Мур, Валери Петров, Иво Хаджимишев, Любомир Далчев, Атанас Далчев, Ханс Грундиг, Светлин Русев, Константин Павлов, Недко Солаков, Володя Кенарев, Николай Райнов, Пенчо Славейков, Елин Пелин, Хокусай, хайкута и вълната на ?Нова Генерация“ и Воев. Литературният маршрут на Стефан Иванов ще бъде достъпен и под формата на безплатен музеен аудиогид, част от новата аудиопрограма на ?Гледане с разбиране“ за иновативни образователни формати в музея.

През юли и септември събитията продължават с Литературен маршрут, посветен на творчеството на Христо Смирненски; маршрут за поредицата внезапни и кратки ?Градски четения“, известни още като ?Литературен флашмоб“, както и други характерни литературни четения, които група български поети правят след 2000 г.; първият Литературен маршрут на Витоша; Нощен литературен маршрут в рамките на ?Нощта на литературата '2023“; маршрут, посветен на есето, и маршрут за Димитър Воев.

Специалното събитие тази година ще бъде посветено на поета, литературен журналист и преподавател Марин Бодаков. В негова памет Фондация ?Прочети София“ ще възстанови пейката във формата на буквата ?Ш“, която бе част от проекта ?Скритите букви“, в който Марин Бодаков участваше. През 2018 г. пейките, създадени под формата на буквите (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки, бяха разположени на различни места в града. Тогава те обособиха малки литературни кътчета из града. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. Буквата на Марин Бодаков бе ?Ш“. Пейката с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия ?Г. С. Раковски“. Поставянето на пейката ще бъде съпроводено и от специално събитие – четене и разговор за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа.

"Литературни маршрути" се провеждат без предварително записване и са безплатни за участниците. За двете събития в Националния природонаучен музей и ?Квадрат 500“ ще се заплаща вход за музея.

"Литературни маршрути ?София?" е проект на Фондация ?Прочети София“. Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община – Календар на културните събития и Национален фонд ?Култура“, ?Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Партньори на тазгодишните "Литературни маршрути" са издателство ?Точица“, Фондация ?Изкуство – дела и документи“ и "Нощ на литературата '2023".


 

17.05.2023