Над 3700 деца са преминали през скрининговата програма за очни прегледи на Столичната община и  Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология


?Няма по-важно от здравето, особено от здравето на децата, и навременното диагностициране на здравен проблем е особено важно  за по-нататъшното лечение.  Ето защо Столичната община,  заедно с  Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология и с подкрепата на УМБАЛ “Александровска” и личното участие на проф. Александър Оскар, реализира скринингова програма за очни прегледи на деца в първи клас. Целта на кампанията ни бе да обхванем всички деца от първи клас в общинските училища в София." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на резултатите от прегледите. Прегледите са осъществени на място в училищата от лекари, определени от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и Очната клиника на ?Александровска болница“ и през тях са преминали общо 3 752 деца от 62 общински и държавни училища. Децата се прегледани със съгласието на родителите.

?Според данните на Световната здравна организация 25 процента от децата по света, за щастие този процент в  България е по-малък, имат проблем, свързан със зрението. Понякога самата нужда от очила може да породи проблеми у децата и да причини късогледство, главоболие и развитието на така нареченото ?мързелово око“. Това е най-социално значимият проблем в офмалтологията, който  засяга приблизително 5% от всички деца. Коварното при това заболяване е, че трудно може да се разпознае от родителите и децата биват късно диагностицирани“ – това каза проф. Александър Оскар. Проф. Александър Оскар изнесе обезпокояващи данни за нарастване на броя на децата с късогледство и посочи връзката между дигиталните устройства и този проблем.

Програмата за скрининг на зрението на първокласниците ще продължи и през следващата учебна година.

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичната община реализира няколко скринингови програми за диагностициране на различни заболявания като първата и най-мащабна е програмата за скриниг на рак на млечната железа.  Пилотен проект за скриниг на зренето е реализиран и в детските градини, като са прегледани около 5 000 деца в предучилищна възраст. Преди 2 години Столичната община съвместно с МБАЛ ?Пирогов“ и Лекарския съюз организира  прегледи на всички деца от детските ясли от 5 специалисти: кардиолог, уши, нос и гърло, ортопед, хирург и педиатър.

На пресконференцията присъстваха зам.-кметът Дончо Барбалов и координаторът на проекта д-р Йоана Кънева.

06.06.2023