Мирослав Боршош: ?Случаят Тесла“ – надежда за възраждане на родното кино за деца


?Новият български игрален филм ?Случаят Тесла“ тръгва по кината, за да стигне до детската аудитория. Направен в най-високите стандарти на филмите за деца, той е надежда за възстановяване на традицията за създаване на качествено българско кино за най-младата публика" – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош новото заглавие за деца на режисьора Андрей Хадживасилев. Боршош беше сред първите зрители на ?Случаят Тесла“, срещна се с екипа и актьорите. 

С подкрепата на Столичната община режисьорът и основният актьорски екип на филмовата продукция реализират срещи с родната публика по покана на киносалони от различни градове в България, участват в специални образователни събития за деца и юноши.

?Случаят Тесла“ разказва за младия изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла за синтез на безжично електричество. С приятелката си Рая той заминава на лагер в планината, където група ученици къмпингува заедно със скаути. Много приключения, съревнования и първи любовни трепети се заформят между децата, докато се разплита легенда за мистериозен върколак, бродещ в гората.

"Постарал съм се филмът да бъде в духа на златните български детски ленти, които всички си спомняме с носталгия, с фокус в детските персонажи, но и да има съвременно звучене, кореспондиращо на модерния вкус и динамика на възприятието на младата публика. Това е филм за приятелството, с положителен поглед към науката, който показва, че хората, занимаващи се с наука, не трябва да се възприемат като особняци!" – казва режисьорът Андрей Хадживасилев.


"Случаят Тесла" спечели наградата на публиката за най-добър филм в конкурсната програма на 40-ото издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза". Филмът тръгва на голям екран от 31 март, разпространяван от "Александра Филмс". Вече е селектиран на фестивали в Германия, Канада и Южна Корея.

В ?Случаят Тесла“ участват Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов и Николай Върбанов. Сценарият е дело на Виктория Пенкова и Пламена Велковски, оператор е Божидар Симеонов, композитор – Георги Стрезов, а продуценти са Пламен Йорданов и Андрей Хадживасилев.