Йорданка Фандъкова: Увеличихме двойно средствата за култура

?София се утвърди като град на творческата икономика. Моето разбиране винаги е било, че инвестициите в културата са инвестиции в духовното израстване на нашия град и в развитието на икономиката. За десет години увеличихме двойно средствата за култура“.   Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусията с Бернд Фесел, директор на общество ?Култура и креативност към Европейския институт за иновации и технологии. ?Реформите и инвестициите, които реализирахме, бяха насочени към развитие потенциала на София и хората в сектор култура, подкрепа, обучение, материални условия за развитие на културните оператори, хората, които менажират проектите и носят добавена стойност, в гражданските организации и творците“ – посочи още столичният кмет Фандъкова. Тя изброи и създадените нови механизми за финансиране като Програма ?Култура“ и Програма ?Европа“, които заедно с Календарът на културните събития са основните финансови инструменти за подкрепа на културни проекти. Кметът Фандъкова  посочи и факта, че в най-кризисната година, породена от КОВИД-19, Столичната община е запазила и увеличила финансирането в областта на културата и е отворила специални програми за подкрепа на творците и техните проекти като ?Солидарност в културата“ и ?Кризата като възможност“. Общината е инвестирала и в разкриването на нови пространства за култура като създаване на пространство за съвременно изкуство ?Топлоцентрала“, отваряне на Музея на София в сградата на старата минерална баня заедно с неговите филиали: Триъгълната кула, подземното археологическо пространство под храма ?Света София“ и Античния културно-комуникационен комплекс Сердика,  археологическия парк ?Западната порта“, Галерията ?Васка Емануилова“, както и множество открити сцени и пространства за култура.

?София  е първият град в Югоизточна Европа, който още от самото начало на създаването на общество ?Култура и креативност“ към Европейският институт за иновации и  технологии заяви своя интерес и днес имаме основания да сме част от това общество, което дава огромни възможности както финансови, така, разбира се, и работа в най-добрите мрежи в Европа“ – каза още столичният кмет. Фандъкова подчерта, че София е получила потвърждение, че през следващата година може да се превърне в една от локалните точки на общество ?Култура и креативност“ и да бъде двигател в целия регион.  
Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Европейския институт  за иновации и технологии  ?Култура и креативност“ Бернд Фесел  проведоха и среща с представители на креативните и творческите индустрии в столицата. На срещата присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и председателят на Комисията по култура, наука и образование към Столичния общински съвет Малина Едрева. ?Благодаря на София, че е от първите, които поставят в центъра на икономиката този сектор“ – каза министърът на  иновациите и растежа Милена Стойчева и подчерта, че секторът ще има нейната подкрепа.



 

 

08.06.2023