В Световния ден без тютюнев дим се организира благотворителен концерт за спасяването на храм "Св. Мина" в район "Слатина"

Сдружение "Националната асоциация за профилактика на белодробните болести", с подкрепата на Столична община и СО – район "Слатина", организира благотворителен концерт под мотото: “За живот без тютюнев дим“ на 31.05.2023 г. (сряда) от 19 ч. пред стадион “Академик“ (срещу зала ?Фестивална“). Концертът е част от дарителската кампания за спасение на храм ?Св. Мина“ – "Слатина".

Храмът има вековна история. Построен е със собствени средства и труд на родолюбивите българи от тогавашното село Слатина. Храмът е укривал великия Апостол на свободата Васил Левски.

В концерта участват благотворително: Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Агасян, Орлин Горанов, Кристина Димитрова,  група Супертрик, Мая Нешкова, Трамвай № 5, Мария Чакърдъкова и други млади изпълнители.

Посланието на концерта е: ?Една кутия цигари по-малко дарява живот на пушачите, но цената на една кутия цигари може да дари живот на един паметник на културата – храм “Св. Мина“ – "Слатина“.

Тютюнопушенето е една от най-широко разпространените токсомании на нашето време, с изключително тежки медицински, социални и икономически последици. България е сред страните в Европа с най-сериозните здравни проблеми, причинени от тютюнопушенето. Преки жертви с опасни последствия за здравето на тютюневия дим са пасивните пушачи – хора, които живеят и работят с пушачи.

В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.


25.05.2023